IFS (ang. International Featured Standard) FOOD
Standard IFS został opracowany przez przedstawicieli niemieckich i francuskich detalistów przy współpracy z detalistami z innych krajów.
IFS stawia wymogi w zakresie systemu zarządzania bezpieczeństwem
żywności dla producentów i dostawców żywności oraz określa zasady
auditowania. Jest to system łączący zasad GMP, GHP oraz wymagania HACCP
z elementami systemu zarządzania.
Posiadanie certyfikowanego systemu wg IFS jest wymogiem dostarczania wyrobów do m.in. do niemieckich i francuskich międzynarodowych sieci handlowych.
Wymagania standardu ujęto w 6 rozdziałów:
Ogólnie system zarządzania IFS polega na tym, że musimy uregulować sobie wszystkie działania mające wpływ na jakość i bezpieczeństwo, tj.
Systemy oparte na standardzie IFS i BRC są bardzo podobne, gdyż celem obu standardów jest to samo, czyli zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego produktów.
Dla firm starających się o wdrożenie i certyfikację systemu podstawowym kryterium wyboru jest miejsce, gdzie będzie dostarczany produkt. Jeśli będą np. niemieckie sieci handlowe to należy wybrać IFS, jeśli natomiast brytyjskie to BRC.
Wdrożenie systemu BRC w przypadku, gdy posiada się wdrożony system IFS i odwrotnie nie stanowi dużego problemu, gdyż powinno innej struktury norm, wymagania są podobne i wdrożenie kolejnego systemu nie stanowi dużej trudności.
Wdrożenie IFS, BRC w przypadku posiadania wdrożonego systemu HACCP i ISO 9001
Gdy firma posiada wdrożony system HACCP i system wg ISO 9001, wdrożenie systemu wg IFS lub BRC również nie powinno stanowić dużej trudności, gdyż dużo elementów zawartych w IFS, BRC jest zaczerpniętych z ISO 9001. Firma w tej sytuacji powinna dokonać przeglądu spełnienia wymagań dotychczasowego systemu HACCP i systemu wg ISO 9001 na zgodność z standardem IFS, BRC i uzupełnić brakujące elementy.
Korzyści z posiadania sytemu zarządzania bezpieczeństwem żywności opartym na standardzie IFS
CERTYFIKACJAPosiadanie certyfikowanego systemu wg IFS jest wymogiem dostarczania wyrobów do m.in. do niemieckich i francuskich międzynarodowych sieci handlowych.
Wymagania standardu ujęto w 6 rozdziałów:
- Zaangażowanie kierownictwa - definiuje odpowiedzialność najwyższej kadry, jak również nadzorowanie i doskonalenie wdrożonych systemów
- System zarządzania - zawiera wymagania dotyczące wdrożenia systemu HACCP wg Codex Alimentarius oraz systemu zarządzania jakością w tym dokumentacji obu systemów,
- Zarządzanie zasobami - określa wymagania dotyczące zasobów ludzkich, wymagań higienicznych, badań medycznych i warunków dla części socjalnej zakładu,
- Procesy operacyjne - najobszerniejszy rozdział zawiera odniesienia do
projektowania i wprowadzania wyrobów, wymagań sanitarno-higienicznych
dla pomieszczeń produkcyjnych i magazynowych, gospodarki odpadami,
identyfikowalności, nadzorowania alergenów i GMO, obrony i zafałszowania,
- Pomiary, analiza, doskonalenie - zawiera wymagania dotyczące nadzorowania temperatury/czasu w procesach produkcyjnych, kontroli ilości pakowanego towaru, rozpatrywania reklamacji, wycofywania wyrobu z rynku i nadzorowania wyrobów niezgodnych.
- 1.2.1 - Zaangażowanie kierownictwa,
- 2.3.9.1 - System monitorowania CCP,
- 3.2.2 - Higiena personelu,
- 4.1.3 - Umowa z klientem
- 4.2.1.3 - Specyfikacje surowców
- 4.12.1 - Zarządzanie dotyczące ciał obcych,
- 4.18.1 - Identyfikowalność,
- 5.1.1 - Audity wewnętrzne,
- 5.9.1 - Procedury wycofywania, zwrotów, incydentów
- 5.11.3 - Działania korygujące.
Ogólnie system zarządzania IFS polega na tym, że musimy uregulować sobie wszystkie działania mające wpływ na jakość i bezpieczeństwo, tj.
- Uregulować działania mające wpływ na jakość, bezpieczeństwo żywności oraz współprace z klientem bezpośredni (przebieg wszystkich działań od przyjęcia zapytania od klienta poprzez obsługę klienta, zakupy, produkcję, magazynowanie po sprzedaż) i pośredni (np. szkolenia, nadzorowanie maszyn, kontrola produktu, obsługa reklamacji)
Przedsiębiorstwo musi określić przebieg tych działań, odpowiedzialności oraz powiązania pomiędzy nimi, aby przebiegały sprawnie, w sposób nadzorowany. Często w zakładach są te działania uregulowane w sposób nieformalny - wtedy należy je jedynie spisać w formie procedury.
- Stworzyć niezbędną dokumentację,
Ważne jest, aby stworzyć procedury opisujące wszytki istotne działania wskazane w punkcie poprzednim.
- Zapisać, co zostało zrobione
Przedsiębiorstwo, które ma wdrożony system zarządzania jakością powinno wiedzieć jak coś zostało zrobione, by móc, np. odtworzyć historię danego przypadku, gdy zachodzi potrzeba. W tym celu powinny być prowadzone zapisy, jako dowód funkcjonowania systemu i element, który może pomóc w nadzorowaniu działań, gdyż często to co nie jest zapisane łatwo zapominamy.
- Doskonalić system, wyroby
System, który powstaje w danym momencie jest skuteczny i adekwatny, jednak w miarę zachodzenia zmian w przedsiębiorstwie (np. tworzenie nowych komórek, zmiany zakresów obowiązków, itp.) wymaga on także doskonalenia. Doskonalenie jest wyraźnym wymogiem normy. Wdrożenie systemu jest pierwszym krokiem. W myśl zasady „lepsze jest wrogiem dobrego” należy ciągle usprawniać procesy, system, wyroby.
Systemy oparte na standardzie IFS i BRC są bardzo podobne, gdyż celem obu standardów jest to samo, czyli zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego produktów.
Dla firm starających się o wdrożenie i certyfikację systemu podstawowym kryterium wyboru jest miejsce, gdzie będzie dostarczany produkt. Jeśli będą np. niemieckie sieci handlowe to należy wybrać IFS, jeśli natomiast brytyjskie to BRC.
Wdrożenie systemu BRC w przypadku, gdy posiada się wdrożony system IFS i odwrotnie nie stanowi dużego problemu, gdyż powinno innej struktury norm, wymagania są podobne i wdrożenie kolejnego systemu nie stanowi dużej trudności.
Wdrożenie IFS, BRC w przypadku posiadania wdrożonego systemu HACCP i ISO 9001
Gdy firma posiada wdrożony system HACCP i system wg ISO 9001, wdrożenie systemu wg IFS lub BRC również nie powinno stanowić dużej trudności, gdyż dużo elementów zawartych w IFS, BRC jest zaczerpniętych z ISO 9001. Firma w tej sytuacji powinna dokonać przeglądu spełnienia wymagań dotychczasowego systemu HACCP i systemu wg ISO 9001 na zgodność z standardem IFS, BRC i uzupełnić brakujące elementy.
Korzyści z posiadania sytemu zarządzania bezpieczeństwem żywności opartym na standardzie IFS
- poprawa konkurencyjności poprzez uzyskanie dowodu o produkcji bezpiecznych wyrobów o wysokiej jakości,
- zwiększenie zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących,dla których bezpieczeństwo i jakość produktów jest najważniejsze,
- otwarcie drogi do współpracy z sieciami handlowymi,
- zmniejszenie ryzyka odpowiedzialności za skutki wprowadzenia na rynek wyrobów zagrażających zdrowotnie konsumentom poprzez dobre przygotowanie do wycofania wadliwych wyrobów z rynku,
- spełnienie wymagań prawnych UE w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- międzynarodowy, szeroko uznawany certyfikat w Polsce, Europie i na świecie,
- zapewnienie ciągłego doskonalenia firmy.
W momencie, w którym wszystkie
wymagania IFS są spełnione - nadchodzi czas na audit zewnętrzny/
certyfikujący. Powinien on być przeprowadzony przez niezależną
akredytowaną jednostkę.
Auditorzy najpierw przeglądu istniejących procedur oraz instrukcji
(przegląd dokumentacji) później czy tryb postępowania zawarty w
dokumentacji funkcjonuje w firmie (czyli jest wdrożony).
Po zakończeniu pomyślnie przeprowadzonego auditu wydawany jest
certyfikat. W trakcie jego
obowiązywania będą mieć miejsce audity nadzorujące, których zadaniem jest sprawdzenie, czy system wciąż działa.
OFERTA NASZEJ FIRMY
Nasza firma zajmuje się kompleksowym wdrażaniem, doradztwem i szkoleniami w zakresie systemu zarządzania IFS.
Zobacz ofertę kompleksowego wdrożenia systemu lub ofertę szkoleń w zakresie IFS.